Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka ze smażoną mozarellą

Chciałam sobie dzisiaj zrobić coś lekkiego, ale równocześnie bardzo sycącego. Sałatka owszem była sycąca, ale ze względu na mozarellę trochę gorzej było z tą lekkością ;-) Uwielbiam mozarellę, więc gdy tylko mam ją w lodówce znika od razu w zastraszającym tempie- używam ją do sałatek, czy też pizzy, jednak tę formę konsumowania mozarelli lubię najbardziej:

 

Składniki (na 2 porcje):
-sałata lodowa,
-kulka mozarelli (ok.200g?),
-1/2 pomidora,
-ocet balsamiczny,
-1 jajko,
-bułka tarta (tyle, zeby starczyło do obtoczenia mozarelli),
-oliwa z oliwek, do smażenia
Pomidora lekko naciąć, sparzyć i obrać (można pominąć), pokroić na ósemki. Sałatę porwać, ułożyć na talerzu, a na niej położyć pomidory, wszysto polać (z umiarem!) octem balsamicznym. Mozarellę przekroić na pół, zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie, aż panierka zrobi się rumiana, zacznie pękać, a mozarella lekko się roztopi. Położyć mozarellę na sałatce i podawać jeszcze ciepłą.
Smacznego :-)
poniedziałek, 13 września 2010, kitolek

Polecane wpisy